| | Sitemap | EN | SQНовости за Патенти
Front Office одржување и надградба во понеделник, 08.07.2024 година од 09:00 до 15:00 часот

  Почитувани корисници на Front Office, Ве известуваме дека во понеделник, 08.07.2024 година од 09:00 до 15:00 часот е за.. читај повеќе

Објавено на 08.07.2024
Front Office - одржување и надградба успешно завршени

Почитувани корисници на Front Office, Ве известуваме дека одржувањето и надградбата се уште е успешно завршено. Fr.. читај повеќе

Објавено на 08.07.2024
Патент на годината 2023

По повод 26-ти април, меѓународниот ден на интелектуална сопственост, традиционално по 30-ти пат, Државниот завод за индустриска с.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2024
Front Office - одржување и надградба успешно завршени (update)

Датум: 25.03.2024 17:15ч   Почитувани корисници на Front Office, Ве известуваме дека одржувањето и надградбата с.. читај повеќе

Објавено на 25.03.2024
Front Office одржување и надградба во понеделник, 25.03.2024 година од 08:00 до 14:00 часот

Почитувани корисници на Front Office, Ве известуваме дека во понеделник, 25.03.2024 година од 08:00 до 14:00 часот е закажано о.. читај повеќе

Објавено на 19.03.2024
Одржувањето на Front Office е завршено

Почитувани,  Одрживањето на Front Office е завршено успешно, и сега мошете да продолжите со користење на платформата и со по.. читај повеќе

Објавено на 19.10.2023
Одржување на Front Office од 10:00 до 14:00

Почитувани,  Утре на 19.10.2023 од 10:00 до 14:00 се планира одржување на Front Office. Ве замолуваме за наведениот пе.. читај повеќе

Објавено на 18.10.2023
Front Office - платформа за поднесување на пријави на патент

Државниот завод за индустриска сопственост на Република Северна Македонија на 02 октомври 2023 ја пушта во употреба Front Office п.. читај повеќе

Објавено на 26.09.2023
Патент на годината за 2022 година

Државниот завод за индустриска сопственост го одбележува Светскиот ден на интелектуална сопственост 26-ти април 2023. Воедно на ов.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2023
Одбележување на меѓународниот ден на интелектуална сопственост - 26 април 2023 година

Со цел да се обезбеди поголемо учество на жените во создавање на креативни и иновативни творби како и нивната промоција во светски.. читај повеќе

Објавено на 24.04.2023
Техничка работилница за дискусија и ажурирање на податоци и постапки за имплементација на Front Office е-платформа за патенти

На 15 декември 2022 година, Државниот завод за индустриска сопственост (ДЗИС) на Република Северна Македонија, во рамките на билат.. читај повеќе

Објавено на 15.12.2022
Техничка работилница за имплементација на Front Office е-платформа за патенти

На 21-22 ноември 2022 година, Државниот завод за индустриска сопственост (ДЗИС) на Република Северна Македонија, во рамките на бил.. читај повеќе

Објавено на 24.11.2022
Обука за електронско поднесување пријава за PCT (Договор за меѓународна соработка во областа на патентите)

На 11 и 12 Октомври 2022 година во простроиите на Генералниот директорат за индустриска сопственост, во Тирана, Република Албанија.. читај повеќе

Објавено на 17.10.2022
Поднесување на меѓународниа пријави PCT преку ePCT

Ве информираме дека од 15.07.2022 може да се поднесуваат меѓународни пријави преку е-платформата ePCT со избирање на ДЗИС на Репуб.. читај повеќе

Објавено на 15.07.2022
ДЗИС денеска го одбележува Светскиот ден на интелектуална сопственост

Државниот завод за индустриска сопственост, на ден 26 април го одбележува Светскиот ден на интелектуална сопственост преку: - Доде.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2022
Состанок со Претседателот на Европската канцеларија за патенти

ДЗИС вчера учествуваше на состанокот одржан со Претседателот на Европската канцеларија за патенти, г. Антонио Кампинос да зборува .. читај повеќе

Објавено на 22.06.2021
26 Април Светскиот ден на интелектуална сопственост

Државниот завод за индустриска сопственост, денес, на 26 април го одбележува Светскиот ден на интелектуална сопственост. Со оглед .. читај повеќе

Објавено на 26.04.2021
Индекс на патент 2020 година

Медицинските технологии го заземаат првото место во европските апликации за патенти • Европската канцеларија за патенти прим.. читај повеќе

Објавено на 16.03.2021
Регионален семинар: Информации за патенти и бази на податоци

Во организација на Светската организација за интелектуална сопственост и Државниот завод за индустриска сопственост во Скопје се о.. читај повеќе

Објавено на 04.12.2019
Интерен оглас 02/2019

Оглас Пријава   Датум на публикување: 25/11/2019 година Краен рок на аплицирање: 29/11/2019 година читај повеќе

Објавено на 25.11.2019
12-та Меѓународна изложба на жени пронајдувачи “KIWIE 2019”

Сеул, Република Кореја (20 - 23 јуни 2019) Во 12-та по ред меѓународна изложба на жени пронајдувачи “KIWIE 2019”, во .. читај повеќе

Објавено на 15.07.2019
26 Aприл - Светскиот ден на интелектуалната сопственост

26 април, Светскиот ден на интелектуалната сопственост, Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македонија го одбе.. читај повеќе

Објавено на 02.05.2018
Владата на Република Македонија го прифати Акцискиот план за спроведување на националната Стратегија за индустриска сопственост

Владата на Република Македонија, на нејзината триесет и прва седница одржана на 10/10/2017 година ја усвои националната Стратегија.. читај повеќе

Објавено на 21.11.2017
Меѓународна изложба на жени пронајдувачи “KIWIE 2017”

Меѓународната изложба на жени пронајдувачи “KIWIE 2017”, во организација на Кореанската асоцијација на жени пронајдува.. читај повеќе

Објавено на 20.06.2017
Извештај по повод 26 Aприл

По повод 26 април, Светскиот ден на интелектуалната сопственост, Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македониј.. читај повеќе

Објавено на 28.04.2017
ЕПО доделува грантови за академски истражувања

ЕПО ја лансираше новата “Академска истражувачка програма” во која нуди финансиска поддршка за академски истражувања за.. читај повеќе

Објавено на 28.04.2017
Патент на годината и 26 април - светскиот ден на интелектуалната сопственост

Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македонија, ќе го одбележи 26 април, Светскиот ден на интелектуалната сопс.. читај повеќе

Објавено на 25.04.2017
Повик за кандидати за EQE

Што е Проектот за поддршка на кандидатот на EQE (CSP)?Проектот за  поддршка на кандидатите на Европскиот патентен завод (ЕПО).. читај повеќе

Објавено на 06.04.2017
Заедничка ЕПО-СОИС работилница

На 24 и 25 октомври 2016 година во Скопје се одржа заедничка  ЕПО-СОИС работилница за обработка на податоци. На оваа работилн.. читај повеќе

Објавено на 27.10.2016
KIWIE 2016

Во Меѓународната изложба организирана од меѓународната организација на жени пронајдувачи од Кореа ”KIWIE 2016” која се.. читај повеќе

Објавено на 28.06.2016
ДЗИС на Република Македонија стана членка на Federated Patent Register

Од 4 Мај, 2016 година, Државниот завод за индустриска сопственост (ДЗИС) на Република Македонија ги направи јавно достапни своите .. читај повеќе

Објавено на 05.05.2016
Патент на годината 2015

По повод 26 април, Светскиот ден на интелектуалната сопственост, Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македон.. читај повеќе

Објавено на 05.05.2016
Светски ден на интелектуалната сопственост 2016 – “Дигитална креативност: нови претстави за културата”

Порака од генералниот директор Франсис Гари Светскиот ден на интелектуалната сопственост, кој што го прославуваме секоја година н.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2016
Пријавување за Европскиот квалификационен испит за 2017 година

Онлајн Веб портал на Европскиот квалификациски испит (на располагање од 1 април 2016 година, 12,00 часот по средноевропско време).. читај повеќе

Објавено на 08.04.2016
Европски квалификациски испит

Европски квалификациски испит Европскиот квалификациски испит (EQE) го тестира знаењето и способноста на кандидатите да ги претст.. читај повеќе

Објавено на 04.01.2016
Дополнување на Тарифата на Државниот завод за индустриска соптвеност

Државниот завод за индустриска сопственост, како олеснителна мерка при регистрацијата на првиот патент изврши дополнување на член .. читај повеќе

Објавено на 22.06.2015
ПАТЕНТ НА ГОДИНАТА 2014
ПАТЕНТ НА ГОДИНАТА 2014

Традиционално, по дваесет и први пат на 27 април 2015 година во конференциската сала на Хотел “Bushi“, по повод одбе.. читај повеќе

Објавено на 04.05.2015
Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2015 година

Министерството за економија во годишната Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2015 година ("Службен весник на .. читај повеќе

Објавено на 21.01.2015
Потпишан билатерален договор за соработка
Потпишан билатерален договор за соработка

На 10 јули 2014 година во Минхен, потпишан Билатералниот договор за соработка помеѓу д-р Сафет Емрули, директор на Државниот завод.. читај повеќе

Објавено на 16.07.2014
Меѓународната изложба на жени пронајдувачи ” KIWIE 2014”, Сеул, Јужна Кореја (16 - 19 мај 2014)

Во Меѓународната изложба организирана од меѓународната организација на жени пронајдувачи од Кореа ” KIWIE 2014” која с.. читај повеќе

Објавено на 12.06.2014
Работиме заедно на промоција на знаењето, трансферот и комерцијализацијата на правата од интелектуална сопственост

Државниот завод за индустриска сопственост во соработка со Светската организација за интелектуална сопственост на 20 и 21 мај 2014.. читај повеќе

Објавено на 19.05.2014
Патент на годината 2013
Патент на годината 2013

Традиционално по дваесетти пат на 29 април 2014 година во Хотел “Stone Bridge”, во рамките на одбележувањето на денот .. читај повеќе

Објавено на 30.04.2014
Министерството за економија во годишната Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2014

Министерството за економија во годишната Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2014 година (Сл. Весник на РМ бр.. читај повеќе

Објавено на 11.02.2014
Меѓународната изложба на “Идеи-Пронајдоци-Нови Производи”

ИзвештајодПретставувањето на Република Македонија на Меѓународната изложба на “Идеи-Пронајдоци-Нови Производи”IENA 201.. читај повеќе

Објавено на 03.11.2013
Регионална TAIEX работилница за криминалот во областа на интелектуалната сопственост
Регионална TAIEX работилница за криминалот во областа на интелектуалната сопственост

Во рамките на TAIEX инструментот за поддршка на Европската комисија, во соработка со Државниот завод за индустриска сопственост, н.. читај повеќе

Објавено на 10.06.2013
Македонските пронајдоци на Меѓународната изложба на пронајдоци
Македонските пронајдоци на Меѓународната изложба на пронајдоци

Македонските пронајдоци на Меѓународната изложба на пронајдоци, нови технологии и индустриски дизајн 22-29.05. 2013, Белград, Репу.. читај повеќе

Објавено на 05.06.2013
Иновации од жени пронајдувачи, KIWIE 2012, Сеул, Јужна Кореја

Македонските пронајдоци на Меѓународната изложба “Иновации од жени пронајдувачи”  KIWIE 2012,  Сеул, Јужна К.. читај повеќе

Објавено на 17.05.2013
Одржан семинарот на тема: Економска вредност на патентите

Одржан семинарот на тема: Економска вредност на патентите:"Show me the money!". Семинарот во организација на Државниот завод за ин.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2013
Светски дена на интелектуална сопственост – 26 април 2013 година
Светски дена на интелектуална сопственост – 26 април 2013 година

Светски дена на интелектуална сопственост – 26 април 2013 година.Во насока на афирмирање на правата од интелектуална сопстен.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2013
Се одржа семинар на тема “Практични примери за ефективно пишување меѓународни пријави на патент”

На 27 март 2013 година, Државниот завод за индустриска сопственост, по препорака на Владата на Република Македонија, одржа семинар.. читај повеќе

Објавено на 28.03.2013
Јавен повик за доделување средства на иноваторите и деловните субјектикои се занимаваат со истражување и развој

Почитувани, Ве известуваме дека Министерството за економија во годишната програма за конкурентност, иновации и претприемништвоза .. читај повеќе

Објавено на 18.03.2013
Се одржа семинар на тема “Ефективно пишување меѓународни пријави на патент”

На 13 март 2013 година, Државниот завод за индустриска сопственост, по препорака на Владата на Република Македонија, одржа семинар.. читај повеќе

Објавено на 15.03.2013
Патент на годината 2012

Традиционално по деветнаесетти пат на 24 декември 2012 година во Хотел “Stone Bridge”, во организација на Државниот за.. читај повеќе

Објавено на 03.01.2013
Информација за уништување на предмети

На 12.12.2012 година на Депонијата Дрисла беше извршено јавно уништување на одземените производи со кои беа повредени правата од и.. читај повеќе

Објавено на 13.12.2012
Извештај од претставувањето на РМ на Меѓународната изложба на “Идеи-Пронајдоци-Нови Производи” IENA 2012, Нирнберг

Извештај од шретставувањето на Република Македонија на Меѓународната изложба на “Идеи-Пронајдоци-Нови Производи”IEN.. читај повеќе

Објавено на 06.11.2012
Меѓународна изложба на идеи "IENA 2012"

Делегација од Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македонија ќе учествува на меѓународната изложба на идеи, пр.. читај повеќе

Објавено на 29.10.2012
Министерот за економија Ваљон Сараќини и министерот за образование и наука Панче Кралев го промовираа проектот ПАТЕНТИ.МК

Денеска во просториите на министерството за образование, се одржа прес конференција на која министерот за економија Ваљон Сараќини.. читај повеќе

Објавено на 11.08.2012
Пронајдоци од Република Македонија на Меѓународната изложба

Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македонија учествуваше на Меѓународната изложба “Иновации од жени пр.. читај повеќе

Објавено на 07.05.2012
Господинот Беноа Батистели, претседател на Европската патентна организација, ја посети Република Македонија

  Во периодот од 15 до 16 март 2012 година во официјална посета на Република Македонија и на Државниот завод за индустриск.. читај повеќе

Објавено на 20.03.2012
СЕМИНАРИ ОРГАНИЗИРАНИ ВО РАМКИТЕ НА БИЛАТЕРАЛНАТА СОРАБОТКА НА ДЗИС И НА ЕЗП

СЕМИНАРИ ОРГАНИЗИРАНИ ВО РАМКИТЕ НА БИЛАТЕРАЛНАТА СОРАБОТКА НА ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА ИНДУСТРИСКА СОПСТВЕНОСТ И НА ЕВРОПСКИОТ ЗАВОД ЗА.. читај повеќе

Објавено на 15.09.2011