| | Sitemap | EN | SQНовости општо
Порака од генералниот директор на СОИС, Дарен Танг

По повод Светскиот ден на интелектуалната сопственост 2024 година, генералниот директор на СОИС Дарен Танг размислува за значајнос.. читај повеќе

Објавено на 25.04.2024
Обраќање на директорот Блерим Идризи по повод 26 април, Светскиот ден на интелектуалната сопственост

Темата на Светскиот ден на интелектуалната сопственост 2024 година ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ И ЦЕЛИТЕ НА ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ: &b.. читај повеќе

Објавено на 25.04.2024
Придобивките и начинот на користење на FRONT OFFICE-от

Државниот Завод за индустриска сопственост по повод 26 Април, Светскиот ден на интелектуална сопственост, која оваа година се прос.. читај повеќе

Објавено на 22.04.2024
Директорот на ДЗИС ги пречека претставниците на Европската патентна канцеларија

На 26 февруари 2024 година, директорот на ДЗИС, г-дин. Блерим Идризи ја пречека делегацијата на Европската патентна канцеларија, г.. читај повеќе

Објавено на 26.02.2024
Љундрим Пачуку назначен за заменик директор на ДЗИС

На 13 Февруари Љундрим Пачуку официјално ја презема функцијата заменик директор на Државниот завод за индустриска сопственост. Ис.. читај повеќе

Објавено на 19.02.2024
Одлука за избор на кандидати по Интерен оглас 01/2023

Одлука за избор на кандидати за пополнување на работните места со унапредување по пат на Интерен оглас број 01/2023.   .. читај повеќе

Објавено на 12.12.2023
30 години Државен завод за индустриска сопственост

На 7ми декември Државниот завод за индустриска сопственост на Република Северна Македонија одбележа 30 години од неговото постоење.. читај повеќе

Објавено на 07.12.2023
Директорот на ДЗИС ја пречека делегацијата од ЕУИПО

Директорот Блерим Идризи на 06.12.2023 г. во просториите на ДЗИС, оствари билатерална средба со г-н Ибон Ормазабaл од Секторот за .. читај повеќе

Објавено на 06.12.2023
Директорот Идризи ја пречека делегацијата од Бугарија

На 06.12.2023 година во просториите на Државниот завод за индустриска сопственост на Република Северна Македонија се одржа билатер.. читај повеќе

Објавено на 06.12.2023
Директорот на ДЗИС ја пречека делегацијата од WIPO

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост Блерим Идризи на 06.12.2023 година, одржа состанок со г-дин Хабиб Асан, д.. читај повеќе

Објавено на 06.12.2023
Соопштение за стручен испит за застапници

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 05.12.2023
Интерен оглас 01/2023

Оглас Пријава Датум на публикување: 23/11/2023 година Краен рок на аплицирање: 27/11/2023 година читај повеќе

Објавено на 23.11.2023
Јавен повик

Јавен повик за избор на правно лице кое врши дејност или поседува дозвола за собирање иили транспортирање,  преработка,  .. читај повеќе

Објавено на 14.11.2023
Меѓународна изложба 44- MАКИНОВА 2023 и 21- ЕКОНОВА 2023

Во знак на долгогодишна соработка со Народна Техника и Сојузот на пронајдувачи и автори на технички унапредувања – СПАТУМ, п.. читај повеќе

Објавено на 13.11.2023
Директорот на ДЗИС ги пречека колегите од Република Косово

Директорот на ДЗИС, г. Блерим Идризи денеска во работните простории, ја пречекуваше делегацијата на Агенцијата за индустриска сопс.. читај повеќе

Објавено на 27.09.2023
4-то издание на Конференцијата за посредување во Ителектуалната сопственост

На 19 и 20 Октомври 2023 година, ќе се одржи 4-то издание на Конференцијата за посредување во Ителектуалната сопственост. Овој на.. читај повеќе

Објавено на 18.08.2023
Потпишување на меморандум за соработка меѓу Република Северна Македонија и Република Албанија

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост г. Блерим Идризи денеска престојуваше во официјална посета на Тирана, Реп.. читај повеќе

Објавено на 05.06.2023
Се одржа Конференцијата „Интелектуалната сопственост и жените, иновациите и креативноста“

Во рамките на билатералната соработка со Агенцијата за индустриска сопственост на Република Косово, 🇽🇰 како и заеднички да го пр.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2023
26 април - Денот на интелектуална сопственост

По повод 26 април -Денот на интелектуалната сопственост, претставници на Државниот завод за индустриска сопственост учествуваа на .. читај повеќе

Објавено на 25.04.2023
Се одржа стручниот испит за застапници

На 05 април 2023 година, во просториите на Правниот факултет “Јустинијан Први” се одржа стручниот испит за застапници... читај повеќе

Објавено на 06.04.2023
Известување за назначување на новиот Директор на ДЗИС

На 9 Mарт, 2023 г. Блерим Идризи официјално ја презема функцијата на в.д. Директор на Државниот завод за индустриска сопственост.&.. читај повеќе

Објавено на 14.03.2023
Денес во Брисел започна билатералниот скрининг за Поглавјето 7 - Право на интелектуална сопстеност од Кластерот 2 - Внатрешен пазар

Денес во Брисел започна билатералниот скрининг за Поглавјето 7 - Право на интелектуална сопстеност од Кластерот 2 - Внатрешен паза.. читај повеќе

Објавено на 25.01.2023
Соопштение за стручен испит за застапници

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 05.12.2022
Меѓународна изложба 43- Mакинова 2022 и 20- Еконова 2022

И оваа година, во знак на соработката со Народна Техника и Сојузот на пронајдувачи и автори на технички унапредувања – СПАТУ.. читај повеќе

Објавено на 10.11.2022
Објаснувачки скрининг на Северна Македонија за Поглавје 7 – Право на интелектуална сопственост, во Брисел

На 12/10/2022 година во Брисел, се одржа состанокот за објаснувачкиот скрининг помеѓу претставници на Европската комисија и претст.. читај повеќе

Објавено на 13.10.2022
Соопштение

На 13 октомври 2022 година директорот на Државниот завод за индустриска сопственост м.р.Ибуш Јусуфи додели решенија за унапредувањ.. читај повеќе

Објавено на 13.10.2022
Одлука за избор на кандидати по Интерен оглас 01/2022

Одлука за избор на кандидати за пополнување на работните места со унапредување по пат на Интерен оглас број 01/2022.   .. читај повеќе

Објавено на 04.10.2022
Интерен оглас 01/2022

Oглас Пријава Датум на публикување: 21/09/2022 година Краен рок на аплицирање: 25/09/2022 година   читај повеќе

Објавено на 21.09.2022
Известување

Почитувани, Државниот завод за индустриска сопственост почнувајќи од 1-ви Август, 2022 е спремен да прима документација на новата.. читај повеќе

Објавено на 29.07.2022
Состанок помеѓу претставници на ЕУИПО и националните заводи за интелектуална сопственост на земјите од Западен Балкан
Состанок помеѓу претставници на ЕУИПО и националните заводи за интелектуална сопственост на земјите од Западен Балкан

На 15.07.2022 година во Женева, на маргините на Генералното собрание на Светската организација за интелектуална сопственост, се .. читај повеќе

Објавено на 19.07.2022
Известување

  Почитувани, Државниот завод за индустриска сопственост поради преселба на новата локација на ул. Даме Груев 14, Катна.. читај повеќе

Објавено на 18.07.2022
Известување - преселување на нова локација

Почитувани Ве известуваме дека Државниот Завод за Индустриска Сопственост ќе има прекин на работа на 14.07.2022 година од 14:00-1.. читај повеќе

Објавено на 14.07.2022
Потпишан е Договорот за соработка помеѓу ЕПО и Државниот завод за индустриска сопственост за 2021-2023 година

На 28 јуни 2022 година во Минхен беше потпишан Договорот за соработка помеѓу директор на Државниот завод за индустриска сопственос.. читај повеќе

Објавено на 30.06.2022
Говорот на генералниот директор на СОИС Дарен Танг по повод 26 Април

“Оваа порака е за младите луѓе кои работат на подобрување на нашиот свет. Вие сте креаторите на промените кои ни помагаат да.. читај повеќе

Објавено на 26.04.2022
Меморандум за соработка со Стопанската комора на Северо-Западна Македонија

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост, г. Ибуш Јусуфи и Извршниот директор на Стопанската комора на Северо-Запа.. читај повеќе

Објавено на 21.04.2022
Нацрт-Национална стратегија за интелектуална сопственост 2022-2026

Во рамките на Проектот „Поддршка на Државниот завод за индустриска сопственост“, бр. SIEA2-167, финансиран со Договор .. читај повеќе

Објавено на 13.04.2022
Работна средба помеѓу директорот на ФИТР Фестим Халили и заменик директорот на ДЗИС Блерим Идризи

Одржана е работна средба помеѓу две сродни институции во нивниот делокруг, на која се разговараше за зајакнување на понатамошната .. читај повеќе

Објавено на 31.03.2022
Се одржа испитот за застапници

На 16 и 17 Март беше одржано Испитот за полагање за Застапници, во просториите на ДЗИС, при што кандидатите кои го полагаа писмени.. читај повеќе

Објавено на 18.03.2022
Електрични изуми на полицаец од Тетово

Директорот на ДЗИС, г. Ибуш Јусуфи денеска го пречека ефективот и иноваторот, г. Али Касами. Освен професијата, г. Касами се заним.. читај повеќе

Објавено на 15.03.2022
Директорот на ДЗИС го пречека неговиот хомолог од Република Албанија

Во рамките на Спогодбата потпишана меѓу двете партнерски институции, директорот на Државниот завод за индустриска сопственост, г. .. читај повеќе

Објавено на 08.03.2022
Завршна сметка на ДЗИС за 2022 година

Завршна сметка за 2022 година читај повеќе

Објавено на 07.03.2022
Се одржа 42-ри Меѓувладина комитет за интелектуална сопственост и генетски ресурси, традиционално знаење и фолклор

Минатата недела директорот на ДЗИС учествуваше на 42-иот Меѓувладин комитет за интелектуална сопственост и генетски ресурси, тради.. читај повеќе

Објавено на 07.03.2022
ДЗИС го пречека новиот иноватор од Тетово

Денеска директорот на ДЗИС Ибуш Јусуфи заедно со заменик. Директорот Блерим Идризи го пречекаа новиот иноватор, Амин Османи од Бог.. читај повеќе

Објавено на 17.02.2022
UPDATE: Услугата за дневно ажурирање на базите на податоци е успешно вратена на функција

Почитувани корисници,  Ве известуваме дека услугите за дневно ажурирање на базите на податоци се успешно вратени на функција.. читај повеќе

Објавено на 14.02.2022
Известување за нашите бази на податоци за ТМ и ИД

Почитувани корисници,  Ве известуваме дека базите на податоци за пребарување на трговски марки и индустриски дизајн на нашат.. читај повеќе

Објавено на 11.02.2022
Работна средба со претставници од Правниот факултет „Јустинијан Први“ од Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“

Денеска, в.д. Директорот Ибуш Јусуфи во канцелариите на Државниот субјект за индустриска сопственост прими претставници од Правнио.. читај повеќе

Објавено на 08.02.2022
Известување за назначување на новиот Директор на ДЗИС

На 21 Декември, 2021 М-р Ибуш Јусуфи официјално ја презема функцијата на в.д. Директор на Државниот завод за индустриска сопстве.. читај повеќе

Објавено на 31.12.2021
Одлука за избор на кандидат по Интерен оглас 02/2021

Oдлука за избор на кандидат за пополнување на работно место со унапредување по пат на Интерен оглас број 02/2021.   Објавен.. читај повеќе

Објавено на 30.12.2021
Интерен оглас 02/2021

Oглас Пријава Датум на публикување: 23/12/2021 година Краен рок на аплицирање: 27/12/2021 година читај повеќе

Објавено на 23.12.2021
Посета од Канцеларијата за интелектуална сопственост на Европската унија (EUIPO)

На покана на ЦЕФТА Секретаријатот, во периодот од 14.12.2021 до 16.12.2021, во Скопје, во рамките на „Неделата на ЦЕФТА&ldqu.. читај повеќе

Објавено на 14.12.2021
Соопштение за стручен испит за застапници

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 07.12.2021
Наградени трите најиновативни македонски пронајдоци во рамки на МАКИНОВА 2021

Државниот завод за индустриска сопственост како институција во рамките на промотивните активности на правата од индустриска сопств.. читај повеќе

Објавено на 17.11.2021
62- то Генерално собрание на Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO)

Претставници од Државен завод за индустриска сопственост на Република Северна Македонија од 04.10 до 08.10 2021 година, учествуваа.. читај повеќе

Објавено на 04.10.2021
Се одржа Меѓународниот саем за иновации во Истамбул - ISIF21, Република Турција

Во Меѓународниот саем за иновации (ISIF21) кој се одржа по 6-ти пат, од 21-26 септември 2021 во Истамбул, Република Турција, во ор.. читај повеќе

Објавено на 30.09.2021
Герасимовски и Исени: Заштита на правата е основа за развој на бизнисите

Продолжува соработката меѓу Државниот завод за индустриска сопственост и Стопанска комора на Северозападна Македонија. Директорот .. читај повеќе

Објавено на 17.09.2021
Посети во компании за поголема заштита на правата од индустриска сооственост

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост, Горан Герасимовски, денеска беше на работен состанок со Антони Пешев - и.. читај повеќе

Објавено на 15.09.2021
Охридски бисер и кочански ориз дел од изложбата во СОИП

Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO), секоја втора година организира симпозиум за географски ознаки во разли.. читај повеќе

Објавено на 06.09.2021
Меморандум за соработка со Машинскиот факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј

Државниот завод за индустриска сопственост потпиша Меморандум за соработка со Машинскиот факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј.. читај повеќе

Објавено на 27.07.2021
Меморандум на соработка со Правниот факултет „Јустинијан Први“

Државниот завод за индустриска сопственост потпиша Меморандум на соработка со Правниот факултет „Јустинијан Први“ - Ск.. читај повеќе

Објавено на 26.07.2021
НАИМ слави јубилеен 5ти роденден

Иновациите го движат бизнисот, економијата и општеството, а успешните соработки меѓу институциите се мотив и сигурност за иноватор.. читај повеќе

Објавено на 17.07.2021
167- от Административен совет на ЕПО

Денеска учествуваме на 167-от Административен совет што се организира од страна на ЕПО со земјите членки во мрежата. На состанокот.. читај повеќе

Објавено на 29.06.2021
Состанок со Генералниот директор на Светската организација за интелектуална сопственост

На денешниот состанок со Генералниот директор на Светската организација за интелектуална сопственост (СОИС), г-дин Дарен Танг разг.. читај повеќе

Објавено на 22.06.2021
Средба помеѓу КИСЕУ и канцелариите за индустриска сопственост на Западен Балкан

ДЗИС учествуваше на годишниот состанок на високо ниво што го одржа Канцеларијата за интелектуална сопственост на Европската унија .. читај повеќе

Објавено на 17.06.2021
Консултативна средба со партиите на ЦЕФТА за можен проект на ЕУФ за ИП

Република Северна Македонија учествуваше на консултативен состанок со земјите на ЦЕФТА за охрабрувачки обид за проект финансиран о.. читај повеќе

Објавено на 17.06.2021
15-тиот Годишен состанок за соработка со земјите членки на ЕПО

Денеска се одржува 15-тиот Годишен состанок за соработка со земјите членки на Европската патентна организација (ЕПО). На состаноко.. читај повеќе

Објавено на 11.05.2021
Одлуки за избор на кандидати по Интерен оглас 01/2021

Одлуки за избор на кандидати за пополнување на работно место со унапредување по пат на Интерен оглас број 01/2021.   Објаве.. читај повеќе

Објавено на 10.05.2021
Интерен оглас 01/2021

Оглас Пријава Датум на публикување: 26/04/2021година Краен рок на аплицирање: 30/04/2021 година читај повеќе

Објавено на 26.04.2021
Меѓународна конференција Трендови на дигитална трансформација Интелектуална сопственост и вештачка интелегенција

Денеска ДЗИС учествува на Конференцијата „ Трендови на дигитална трансформација Интелектуална сопственост и вештачка интелег.. читај повеќе

Објавено на 22.04.2021
Ги запознаваме студентите на ФЕИТ со важноста и значењето на индустриската сопственост

На покана на Проф. д-р Христина Спасевска, проректор на УКИМ, директорот на Државниот завод за индустриска сопственост Горан Герас.. читај повеќе

Објавено на 24.03.2021
Продлабочување на соработката меѓу Државниот завод за индустриска сопственсот и Министерството за внатрешни работи

Државниот завод за индустриска сопственост и Министерството за внатрешни работи ја продлабочуваат соработката во борбата против пи.. читај повеќе

Објавено на 11.03.2021
Се одржа стручниот испит за застапници

Денеска на Правниот факултет кандидатите за застапници го полагаа писмениот и усмениот дел од стручниот испит со кој треба да доби.. читај повеќе

Објавено на 02.03.2021
125-годишнината на Унгарскиот завод за интелектуална сопственост

Денес, директорот на Државниот завод за индсутриска сопственост, г. Горан Герасимовски учествуваше на манифестацијата по повод 125.. читај повеќе

Објавено на 01.03.2021
Шеснаести состанок на Поткомитетот за внатрешен пазар и конкуренција

Државниот завод за индустриска сопственост, како носител на Поглавјето 3.07 – Право на интелектуална сопственост, учествуваш.. читај повеќе

Објавено на 26.02.2021
Информација за стручен испит за застапници

Почитувани, Ве известуваме дека стручниот испит за застапници во постапката за заштита на правата од индустриска сопственост ке с.. читај повеќе

Објавено на 26.02.2021
Состанок со ЕПО на тема "Билатерална соработка"

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост Горан Герасимовски денеска одржа состанок со Европската патентна организа.. читај повеќе

Објавено на 25.02.2021
Државниот завод за индустриска сопственост потпиша Меморандум на соработка со ФИТР

Државниот завод за индустриска сопственост денеска потпиша Меморандум на соработка со Фондот за иновации и технолошки развој. Целт.. читај повеќе

Објавено на 16.02.2021
Работна средба со директорот на Агенцијата за привлекување на странски инвестиции

Денеска Горан Герасимовски, директорот на Државниот завод за индустриска сопственост оствари средба со директорот на Агенција за п.. читај повеќе

Објавено на 18.01.2021
Средба со вицепремиерот Љупчо Николовски

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост Горан Герасимовски денеска одржа работна средба со вицепремиерот за борба.. читај повеќе

Објавено на 02.12.2020
Работна посета со директорот на Фондот за иновации и технолошки развој

Директорот на Државниот завод за индустриска соптвеност Горан Герасимовски денеска се сретна со директорот на Фондот за иновации и.. читај повеќе

Објавено на 27.11.2020
Соопштение за стручен испит за застапници

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 25.11.2020
Наградени трите најиновативни македонски пронајдоци во рамки на МАКИНОВА 2020

Герасимовски: Помошта во време на криза доаѓа токму од иновациите  Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост .. читај повеќе

Објавено на 19.11.2020
Координативен состанок со претставници на здружението на застапници во Северна Македонија

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост Горан Герасимовски денеска одржа координативен состанок со претставници н.. читај повеќе

Објавено на 19.11.2020
Се одржа 88-от Комитетот за техничка и оперативна поддршка на ЕПО

Директорот на ДЗИС Горан Герасимовски учествуваше на Комитетот за техничка и оперативна поддршка на ЕПО кој се одржуваше вчера и д.. читај повеќе

Објавено на 06.11.2020
ДЗИС на вебинар на СОИС: Интелектуалната сопственост и вештачка интелигенција

Државниот завод за индустриска сопственост учествуваше на третата сесија на Вебинарот на Светска организација за интелектуална соп.. читај повеќе

Објавено на 04.11.2020
Блерим Идризи назначен за заменик директор на ДЗИС

На втори ноември Блерим Идризи официјално ја презема функцијата заменик директор на Државниот завод за индустриска сопственост. Ис.. читај повеќе

Објавено на 02.11.2020
Се одржа 125-иот Комитет за буџет и финансии

Директорот на ДЗИС, Горан Герасимовски вчера учествуваше на 125. Комитет за буџет и финансии организиран од Европската патентна ор.. читај повеќе

Објавено на 29.10.2020
Работна посета на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“

Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост, м-р Горан Герасимовски, денес на Универзитетот „Св. Кирил и Методи.. читај повеќе

Објавено на 29.10.2020
Известување за назначување на новиот Директор на ДЗИС

Денеска досегашниот заменик директор Горан Герасимовски официјално ја презема функцијата на в.д. Директор на Државниот завод за ин.. читај повеќе

Објавено на 27.10.2020
Глобалниот Иновациски Индекс (ГИИ) за 2020 година

Светскaта Oрганизација за Iнтелектуална Сопственост (ВОИС, WIPO) заедно со INSEAD и Универзитетот Корнел го објави Глобалниот Iнов.. читај повеќе

Објавено на 16.09.2020
WIPO – корисни информации за работата во врска со COVID – 19

Се известуваат корисниците дека Меѓународното биро на Светстката организација за интелектуална сопственост (WIPO) на своите веб ст.. читај повеќе

Објавено на 24.04.2020
Известување

Државниот завод за индустриска сопственост информира дека традиционалната годишна манифестација Патент на годината како и одбележу.. читај повеќе

Објавено на 24.04.2020
Индексот на патенти за 2019 година

Дигиталните технологии се на прво место во европските патентни пријави Европскиот завод за патенти прими рекордни 181 000 аплик.. читај повеќе

Објавено на 12.03.2020
Работна посета на директорот на ГДИС на Република Албанија

На 6 и 7 Февруари 2020 Државниот завод за индустриска сопственост на Република северна македонија го посети една делегација предво.. читај повеќе

Објавено на 10.02.2020
Известување за технички проблеми со веб страната на ДЗИС

Почитувани корисници,  Ве известуваме дека од моментално поради технички проблеми со веб страна на ДЗИС, делови од нашата со.. читај повеќе

Објавено на 31.01.2020
Одлука за избор на кандидат по Интерен оглас 02/2019

Одлука за избор на кандидат за пополнување на работно место со унапредување по пат на Интерен оглас број 02/2019.  Обја.. читај повеќе

Објавено на 10.12.2019
Соопштение за стручен испит за застапници

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 21.11.2019
ДЗИС на Република Северна Македонија стана членка на DesignClass

На ден 30.09.2019 година, Државниот завод за индустриска сопственост (ДЗИС) на Република Северна Македонија почна д.. читај повеќе

Објавено на 02.10.2019
Работна средба со претставници на Европскиот завод за патенти

На 02 септември 2019 година, на работна посета на Државниот завод за индустриска сопственост претстојуваше делегација на Европскио.. читај повеќе

Објавено на 03.09.2019
Глобалниот Иновациски Индекс (ГИИ) за 2019 година

Светскaта Oрганизација за Iнтелектуална Сопственост (ВОИС, WIPO) заедно со INSEAD и Универзитетот Корнел го објави Глобалниот Iн.. читај повеќе

Објавено на 30.07.2019
Одлуки за избор на кандидати по Интерен оглас 01/2019

Одлуки за избор на кандидати за пополнување на работно место со унапредување по пат на Интерен оглас број 01/2019.   Објаве.. читај повеќе

Објавено на 19.06.2019
Интерен оглас 2019

  Оглас Пријава   Датум на публикување: 07/06/2019 година Краен рок на аплицирање: 11/06/2019 година    .. читај повеќе

Објавено на 07.06.2019
26 Aприл - Светскиот ден на интелектуалната сопственост

26 април, Светскиот ден на интелектуалната сопственост, Државниот завод за индустриска сопственост на Република Северна Македонија.. читај повеќе

Објавено на 30.04.2019
26 Април - Светскиот ден на ИС и Патент на годината

По повод одбележувањето на “26 Април - Светскиот ден на интелектуалната сопственост”, Државниот завод за индустриска с.. читај повеќе

Објавено на 23.04.2019
ТАРИФА ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ НА ТАРИФАТА НА ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА ИНДУСТРИСКА СОПСТВЕНОСТ

Донесена еTарифа за изменување  на Тарифата на Државниот завод за индустриска сопственост (ДЗИС), која е објавена во „С.. читај повеќе

Објавено на 01.03.2019
Објаснувачки состанок за Поглавје 7 - Право на интелектуална сопственост

На 07 и 08 февруари 2019 година, во Брисел, се одржа објаснувачки состанок за Поглавјето 7 - Право на интелектуална сопственост&nb.. читај повеќе

Објавено на 22.02.2019
Со заштита на правата од интелектуална сопственост го унапредуваме креативниот потенцијал во државата

  Се одржа првата седница на Координативното тело за интелектуална сопственост, формирано според препораките од релевантни.. читај повеќе

Објавено на 22.02.2019
ДЗИС на Република Македонија стана членка на Global Brand Database и Global Design Database

Од 21 Декември, 2018 година, Државниот завод за индустриска сопственост (ДЗИС) на Република Македонија ги направи јавно достапни с.. читај повеќе

Објавено на 21.12.2018
Награди Макинова 2018
Награди Макинова 2018

Државниот завод за индустриска сопственост како институција во рамките на промотивните активности на правата од индустриска сопс.. читај повеќе

Објавено на 16.11.2018
Правилник за изменување и дополнување на Правилникот за трговска марка

Донесен e Правилник за изменување и дополнување на Правилникот за трговска марка, кој е објавен во „Службен весник на Републ.. читај повеќе

Објавено на 27.10.2018
Конференција "Трансфер на технологија и правата на интелектуална сопственост во Република Македонија"

Во рамките на активностите за одбележување на 25 годишнината од основањето, Државниот завод за индустриска сопственост, на 18 окто.. читај повеќе

Објавено на 25.10.2018
Kонференција на тема Трансфер на технологија и правата на интелектуална сопственост во Република Македонија

Државниот завод за индустриска сопственост, во рамките на активностите за одбележување на 25 годишнината од основањето, ќе организ.. читај повеќе

Објавено на 09.10.2018
Соопштение за стручeн испит за застапници за индустриска сопственост

СООПШТЕНИЕ Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македони.. читај повеќе

Објавено на 04.10.2018
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Скопје
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Скопје

На 20 и 21 септември активности во рамките на кампањата "25 години ДЗИС - Месец на ИС" се одржаа во Скопје. Ова воедно беше и по.. читај повеќе

Објавено на 23.09.2018
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Тетово
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Тетово

  На 17 и 18 септември продолжија активностите во рамките на кампањата "25 години ДЗИС - Месец на ИС", во Тетово. Беше орг.. читај повеќе

Објавено на 19.09.2018
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Охрид и Струга
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Охрид и Струга

  На 12 и 13 септември продолжија активностите во рамките на кампањата "25 години ДЗИС - Месец на ИС", овој пат во градовите.. читај повеќе

Објавено на 14.09.2018
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Битола
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Битола

На 11 и 12 септември продолжија активностите во рамките на кампањата "25 години ДЗИС - Месец на ИС", овој пат во Битола. Се одрж.. читај повеќе

Објавено на 13.09.2018
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Струмица
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Струмица

На 7 и 8 септември продолжија активностите во рамките на кампањата "25 години ДЗИС - Месец на ИС". Овие два дена активности беа .. читај повеќе

Објавено на 11.09.2018
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Штип
"25 години ДЗИС - Месец на ИС" - Штип

Во рамките на кампањата "25 години ДЗИС - Месец на ИС" вработени на ДЗИС имаа две активности овие два дена во Штип. Се одржа мин.. читај повеќе

Објавено на 06.09.2018
Активности за 25 годишницата на Заводот

Државниот завод за индустриска сопственост отпочна со активности со цел да се одбележи 25 годишницата од основањето на Заводот. П.. читај повеќе

Објавено на 05.09.2018
Ажурирана листата на застапници

Почитувани корисници, Ве информираме дека листата на застапници која е објавена на веб страната е ажурирана на 27 Август 2018 год.. читај повеќе

Објавено на 27.08.2018
Месец на ИС-25 години ДЗИС
Месец на ИС-25 години ДЗИС

  Оваа година е јубилејна година за Државниот завод за индустриска сопственост – 25 години од основањето на Заводот .. читај повеќе

Објавено на 25.07.2018
Потпишан Меморандум за разбирање помеѓу ДЗИС на Република Македонија и ГДИС на Република Албанија
Потпишан Меморандум за разбирање помеѓу ДЗИС на Република Македонија и ГДИС на Република Албанија

На 27 април 2018 година во Тирана беше потпишан Меморандум за разбирање помеѓу Државниот завод за индустриска сопственост на Реп.. читај повеќе

Објавено на 03.05.2018
Светски ден на интелектуалната сопственост и Патент на годината 2017
Светски ден на интелектуалната сопственост и Патент на годината 2017

Државниот завод за индустриска сопственост на 26 април 2018 година ќе одржи прослава со цел да се одбележи Светскиот ден на инте.. читај повеќе

Објавено на 24.04.2018
Делегација на Агенцијата за индустриска сопственост на Република Косово во посета во Република Македонија
Делегација на Агенцијата за индустриска сопственост на Република Косово во посета во Република Македонија

  Директорот на Државниот завод за индустриска сопственост, Д-р. Сафет Емрули, на 17 Април 2018 година ја причека делегаци.. читај повеќе

Објавено на 18.04.2018
ДЗИС службеното гласило на Заводот ќе го објавува секој месец

И З В Е С Т У В А Њ Е Ве известуваме дека Државниот завод за индустриска сопственост почнувајќи од 31.01.2018 година, Службеното .. читај повеќе

Објавено на 23.01.2018
СООПШТЕНИЕ за стручeн испит за застапници за индустриска сопственост

СООПШТЕНИЕ Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македони.. читај повеќе

Објавено на 08.11.2017
Kоментари и препораки за Нацрт националната Стратегија за индустриска сопственост 2016-2018

Ве информираме дека Нацрт националната Стратегија за индустриска сопственост 2016-2018 е во фаза на усвојување од страна на Владат.. читај повеќе

Објавено на 25.08.2017
Завршна конференција на твининг проектот Зајакнување на спроведувањето на правата од интелектуална сопственост

Денес, во амфитеатарот на Царинската управа на Република Македонија, се одржа завршната конференција на твининг проектот Зајакнува.. читај повеќе

Објавено на 11.07.2017
Нацрт национална стратегија за индустриска сопственост 2016-2018

Ве информираме дека Државниот завод за индустриска сопственост, на официјалниот веб-сајт ја објави Нацрт националната стратегија 2.. читај повеќе

Објавено на 18.01.2017
Конфереренција за проектот "Tехничка подршка на Државниот завод за индустриска сопственост"

Државниот завод за индустриска сопственост, на 25.11.2016 година одржа конфереренција на која беше презентиран проектот Tехничка п.. читај повеќе

Објавено на 29.11.2016
Веб странта на ДЗИС и другите е-сервиси не беа достапни поради технички проблеми

Почиувани посетители,  Поради технички проблеми со интернет мрежата од 1 до 5 Април,2016 година, веб страната и другите е-ус.. читај повеќе

Објавено на 05.04.2016
Техничка помош за развој на Национална стратегија за индустриска сопственост 2016-2018

Државниот завод за индустриска сопственост отпочна со проект финансиран од страна на Европска унија за Развој на стратегија за инд.. читај повеќе

Објавено на 15.02.2016
Зајакнување на спроведувањето на правата од интелектуална сопственост

Државниот завод за индустриска сопственост отпочна со Твининг проектот Зајакнување на спроведувањето на правата од интелектуална с.. читај повеќе

Објавено на 15.02.2016
С О О П Ш Т Е Н И Е

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 27.01.2016
СВЕТСКИ ДЕН НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ 2015, “ИЗБОРИ СЕ ЗА МУЗИКАТА”
СВЕТСКИ ДЕН НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ 2015, “ИЗБОРИ СЕ ЗА МУЗИКАТА”

СВЕТСКИ ДЕН НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ 2015, “ИЗБОРИ СЕ ЗА МУЗИКАТА” Музиката е дел од една извонредна револуци.. читај повеќе

Објавено на 27.04.2015
С О О П Ш Т Е Н И Е

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 04.12.2014
На 22 септември 2014 година, Државниот завод за индустриска сопственост склучи Договор за соработка со Заводот за хармонизација на внатрешниот пазар OHIM
На 22 септември 2014 година, Државниот завод за индустриска сопственост склучи Договор за соработка со Заводот за хармонизација на внатрешниот пазар OHIM

Државниот завод за индустриска сопственост учествуваше на 54то заседание на Генералното Собрание на Светската организација за инте.. читај повеќе

Објавено на 09.10.2014
Cвечено отворање на Инфо Поинт Центар во Тетово

Тетово, 10 септември 2014 (среда) – Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ), во партнерство со Државниот заво.. читај повеќе

Објавено на 11.09.2014
СКСЗМ го презентира Проектот: „Заштита на трговска марка на производите од прекугранична соработка„

Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) оствари иницијативна средба за Проектот: „Заштита на трговска марка н.. читај повеќе

Објавено на 07.08.2014
ДОНЕСЕН Е ЗАКОНОТ ЗА РАТИФИКАЦИЈА НА ДОГОВОРОТ ОД НАЈРОБИ ЗА ЗАШТИТА НА ОЛИМПИСКИОТ СИМБОЛ

На седумдесет и седмата седница, одржана на 21.11.2013 година, Собранието на Република Македонија го донесе Законот за ратификациј.. читај повеќе

Објавено на 05.02.2014
Превод на публикации за патенти на македонски и албански јазик
Превод на публикации за патенти на македонски и албански јазик

1) УМЕТНОСТА И АВТОРСКОТО ПРАВО (македонски, албански) 2) ПРОНАЈДОЦИ И ПАТЕНТИ (македонски, албански) Преводот и адаптација.. читај повеќе

Објавено на 29.01.2014
Водич за донесување Стратегија за индустриска сопственост

Со поддршка од Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO) донесен е Водич за донесување Стратегија за индустриска .. читај повеќе

Објавено на 19.12.2013
Водич за донесување Стратегија за индустриска сопственост

Со подршка на Светската организација за интелектуална сопственост (WIPO) донесен е водич за донесување на Стратегија за индустриск.. читај повеќе

Објавено на 19.12.2013
ДЗИС одбележа 20 години од своето постоење

По повод одбележувањето на 20 годишнината од основањето Државен завод за индустриска сопственост и донесување Закон за индустриска.. читај повеќе

Објавено на 03.12.2013
ДЗИС ја стави на функција новата веб страна
ДЗИС ја стави на функција новата веб страна

ДЗИС ја стави на функција новата веб страна која има освежувачки нов дизајн и изглед. Исто така, го стави новиот мотор за пребарув.. читај повеќе

Објавено на 16.10.2013
СООПШТЕНИЕ

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.. читај повеќе

Објавено на 13.11.2012
СООПШТЕНИЕ

Врз основа на член 279 и 280 од Законот за индустриска сопственост („Слушбен весник на Република Македонија„ бр.21/09 .. читај повеќе

Објавено на 22.10.2012
Светскиот ден на интелекталната сопственост

По повод Светскиот ден на интелекталната сопственост, Државниот завод за индустриска сопственост во Скопје на 26-ти и 27-ми април .. читај повеќе

Објавено на 30.04.2012
Брошури што произлегуваат од семинарот

Брошури што произлегуваат од семинарот на тема “Интелектуалната сопственост и економијата” наменет за малите и средни .. читај повеќе

Објавено на 02.11.2011
ОДЛУКА НА АДМИНИСТРАТИВНИОТ СОВЕТ

ОДЛУКА НА АДМИНИСТРАТИВНИОТ СОВЕТ ДОПОЛНУВАЊЕ НА ПРАВИЛНИКОТ ЗА ТАКСИТЕ И ПРИЛАГОДУВАЊА НА ИЗНОСОТ НА НАМАЛУВАЊЕТО НА ТАКАКСАТА ЗА.. читај повеќе

Објавено на 02.11.2011
Собранието на РM на десеттата седница, одржана на 26.09.2011 година, го донесе Законот за ратификација на Договорот

На десеттата седница, одржана на 26.09.2011 година, Собранието на Република Македонија го донесе Законот за ратификација на Догово.. читај повеќе

Објавено на 04.10.2011